Martin Štverák

Těstovinový salát s žampiony

těstovinový salát s žampiony na talíři

linka informace

INFORMACE

Těstovinový salát s žampióny můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo i jako večeři. Těstoviny dodají našemu tělu komplexní sacharidy a v kombinaci s ostatními surovinami i mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Nechybí zde ani kyselina listová, která je obsažena v listové zelenině. U některých důležitých látek obsažených v zelenině se tepelnou úpravou  ničí jejich využitelnost, proto je vhodné konzumace zeleniny v syrovém stavu. Pro lepší využití vitamínů rozpustných v tucích je přidán do salátu slunečnicový olej. Rostlinné tuky dodají našemu tělu prospěšné mastné kyseliny.

Konzumací 1 porce (1/3 množství surovin) těstovinového salátu přijmeme do lidského organismu přibližně:

  • 2020 kJ
  • 68 g sacharidů
  • 3,4 g vlákniny
  • 13 g bílkovin
  • 16 g tuku

g449XX95

SUROVINY
  • těstoviny 250 g
  • salát Lollo Biondo 1/4
  • rajčata Mini Roma 120 g
  • žampiony krájené 200 g
  • mrkev 80 g
  • zelené olivy 170 g
  • slunečnicový olej 2 polévkové lžíce
  • bazalka
  • salátové koření

suroviny na těstovinový salát s žampiony

linka příprava

PŘÍPRAVA

Těstoviny vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme dle doby uvedené na obale. Nejlépe však na způsob Al dente. To znamená, ne na tvrdo ani ne na měkko. V průběhu vaření těstovin nakrájíme salát Lollo Biondo, bazalku, cibuli, olivy a mini rajčata. Salát, bazalku a mini rajčata pak vložíme do mísy. Na plotnu dáme rozpálit pánev ve které pak opražíme cibuli, žampiony a olivy. Jakmile budeme mít těstoviny uvařené, tak je scedíme a taktéž přidáme do mísy. Mrkev nastrouháme na drobno a přidáme k ostatním surovinám. Opraženou směs dochutíme salátovým kořením a přidáme do mísy. Na závěr přidáme lžíci slunečnicového oleje a vše důkladně promícháme. Nyní je těstovinový salát hotov a můžeme podávat.

žampiony na pánvi

těstovinový salát s žampiony

Autor receptu: Martin Štverák

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *