Informace
Ovesné placičky můžou být vhodnou svačinou jak pro děti školního věku tak i pro dospělé. Dobře můžou posloužit i během delších vytrvalostních aktivit. Například při turistice, při jízdě na kole apod. Sacharidy obsažené v ovesných vločkách spadají do kategorie komplexních sacharidů, tzn. že se musejí postupně v lidském těle rozložit na jednoduché formy. Tím pádem bude lidský organismus využívat energii ze sacharidů postupněji. Ovesné vločky obsahují přibližně stejné množství železa jako maso. Pro jeho lepší využití můžeme k placičkám podávat pomerančový džus. Výhodou je taktéž obsah rozpustné vlákniny.
Konzumací 2 placiček přijmeme do lidského organismu přibližně:
- 824 kJ
- 26 g sacharidů
- 2,4 g vlákniny
- 7 g bílkovin
- 6 g tuku
Mimo jiné, přijmeme celou řadu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, které se vyskytují ve všech potravinách obsažených v placičkách.
SUROVINY
- ovesné vločky 130 g
- banán 1-2 ks
- mrkev 1 ks
- vejce 2 ks
- slunečnicová semínka 40 g
- rozinky 40 g
- soda 5 g
- kypřící prášek do perníku 6 g
- skořice 5 g
Množství surovin na 13 ks placiček.
Příprava
V míse si vidličkou rozmačkáme banány, ke kterým přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a dvě vejce. Dále přidáme rozinky, slunečnicová semínka, ovesné vločky, sodu, kypřící prášek, skořici a vše důkladně promícháme.
Ze vzniklé směsi tvoříme placičky o průměru šesti centimetrů, které klademe na pečící papír. Pečeme v troubě při teplotě cca 180 °C po dobu 12 minut. Po vytažení z trouby necháme placičky vychladnout.
Po upečení jsou placičky měkké a vláčné.
Autor receptu: Veronika Hudečková